De la lume adunate …

Un profesor de filosofie statea in fata clasei avand pe catedra cateva lucruri. Cand ora a inceput, fara un cuvant, a luat un borcan mare, gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a intrebat din nou pe stundeti daca borcanul era plin iar acestia au fost de acord ca era.

Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba iar acestia au raspuns in cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedra doua cesti de cafea pe care le-a turnat in borcan umplandu-l de aceasta data definitiv.
Studetii au ras.

“Acum” a spus profesorul dupa ce hohotele s-au domolit, “as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra. Mingile de golf reprezinta lucrurile importante pentru voi,familia, copiii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre,si ca daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina.”

„Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi, serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte.”

„Daca veti incepe cu nisipul,” a continuat el „nu veti mai avea unde sa puneti mingile de golf si pietricelele.”

„La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine.”

„Acorda atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, fa-ti controale medicale periodic, iesi cu sotia in oras la cina, joaca golf, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv. Ai, in primul rand grija de mingile de golf, ele conteaza cu adevarat. Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip.”

Unul dintre studenti a ridicat mana interesandu-se ce reprezentau cele doua cani de cafea. Profesorul a zambit.

„Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca, oricat de plina ar parea viata ta, e loc totdeauna pentru doua cani de cafea, impreuna cu un prieten.”

Advertisements

2 Responses to “De la lume adunate …”

  1. Este foarte adevarat, din pacate se intampla foarte des in ziua de azi

  2. Am mai auzit povestea. Deși o știam, am citit tot articolul fără oprire. Ce să-i faci, uneori mai sari și peste mingile de golf, că așa-i sistemul acum. Încerci să umpli borcanul cu pietricele mai mult decât cu mingi de golf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: