Paul Cézanne

Dupa cum ati vazut poate, astazi, Google omagiaza cei 172 de ani de la nasterea pictorului francez Paul Cézanne, printr-un superb desen postat pe prima pagina amotorului de cautare.

Paul Cézanne (Paul Cesana) se naște la 19 ianuarie 1839 în Aix-en-Provence, oraș în apropierea Marsiliei, la 20 de kilometri de Marea Mediterană.

Paul, viitorul pictor, începe gimnaziul în 1852, la Bourbon. Este un elev eminent, în frunte la studiul limbilor clasice.

La vârste de 13 ani, se împrietenește cu trei colegi de școală, unul este Émile Zola, de care va fi legat până târziu, ceilalți doi, Jean-Baptiste Baille și Louis Marguery. Toți patru erau legați de dragostea pentru literatură, îi entuziasmează Victor Hugo, descoperă împreună poeziile lui Alfred de Musset și îi interesează muzica.

În Paris descoperă marile muzee, unde poate copia operele marilor artiști. Se duce în fiecare dimineață la Academia “Charles Suisse”, pentru a participa la ore de desen. La Academie face cunoștință cu Camille Pissarro, cu care se împrietenește foarte repede. În urma sfaturilor lui Pissarro, începe să picteze și în aer liber.

Pictura lui Cézanne reprezinta puntea de trecere de la impresionism spre cubism, prima perioadă a acestei ultime orientări fiind numită de către unii teoreticieni ai artei, faza cézanniană.

Opera lui Cézanne, sinteză ideală a reprezentării naturaliste, marchează cu pregnanță evoluția artei moderne, al cărei limbaj o revoluționează în direcția unor experiențe neașteptate.

Sursa – wikipedia.

3 Responses to “Paul Cézanne”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Spiru-Haret, Spiru-Haret. Spiru-Haret said: Google-ul si Paul Cezanne … https://haretzii.wordpress.com/2011/01/19/paul-cezanne/ […]

  2. Este frumos ca pe acest blog, aproape in fiecare zi, se pun articole noi!!! Ce ne-am face fara doamna profesoara!

  3. Alexandra Says:

    Miruna sa stii ca ai dreptate, mie mi-ar palcea sa ramanem cu doamna profesoara pana in clasa a 8 a !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: