Mens sana in corpore sano!

Ingrid Ruxandra Blaj este elevă în clasa a IV-a a Liceului Comercial „Spiru Haret“ din Piatra Neamţ.

Articolul urmator este preluat din “Adevarul de seara“.

“Fetiţa este prima sportivă din judeţ care a obţinut, la doar 9 ani, categoria a II-a la această disciplină. A fost de două ori campioană judeţeană şi visează la Naţionale. A început să practice „sportul minţii“ încă din clasa I, atunci când mama ei a înscris-o la clubul „Pionul“ de la Palatul Copiilor, sub coordonarea profesorului Vasile Corduneanu.

I-a bătut pe băieţi la şah. În primul an de activitate la clubul de şah, Ingrid a învăţat regulile jocului de la zero şi a început să-şi măsoare forţele cu rivalii.

„Când m-am înscris la şah erau doar băieţi  şi toţi mai mari decât mine, unii chiar cu patru ani. Tudor Tomescu, Daniel Scripcaru sau Gabriel Puşcaşu, sunt colegi care fac şi acum performanţă în competiţiile de şah“, îşi aminteşte fetiţa. După un an de pregătire, au început să apară şi rezultatele. În vara anului 2008, Ingrid s-a clasat pe locul al II-lea la Vaslui  şi a obţinut locul I la Botoşani.

„La Vaslui, la primul meu concurs, eram cea mai mică jucătoare din competiţie. La Botoşani, un băiat cu care trebuia să joc mi-a spus că îi este ruşine să joace cu o fată, dar după ce l-am bătut, a trebuit să se recunoască învins. Mi-e ciudă când cineva spune că mă bate înainte de partidă“, spune Ingrid. Cea mai importantă competiţie a micuţei şahiste a fost la Campionatul Naţional pentru copii şi juniori desfăşurat în aprilie 2009 în staţiunea Voineasa.

Rezultatul de la Campionatele Naţionale i-au adus lui Ingrid categoria a II-a de clasificare sportivă.  „Obţinerea categoriei a II-a la vârsta de 9 ani este un record în istoria şahului juvenil nemţean, greu de depăşit“, spune profesorul Vasile Corduneanu.

Anul trecut, micuţa şahistă a participat doar la competiţii cu caracter local, unde a obţinut locul I la fete şi un loc foarte bun în clasamentul general al competiţiilor în care a acumulat 1.290 de puncte.

La olimpiadele pe discipline, a fost desemnată de două ori campioana judeţului după ce a câştigat fazele pe şcoală, pe municipiu şi s-a clasat pe locul I la nivel judeţean. „În competiţii, am jucat doar la nivel de juniori, nu şi cu seniori“, a spus în final micuţa şahistă.

Câte mutări trebuie să anticipezi pentru o victorie?
Un jucător ar trebui să vadă înainte cam două, trei mutări ale adversarului, dar dacă eşti un jucător cu pretenţii trebuie să ai soluţii pentru cinci, şase mutări. Ai nevoie de memorie pentru deschiderile de partidă şi de o gândire bună. În competiţii se poate juca şi cu, dar şi fără limită de timp. Mie mi se pare mai bine fără ceas pentru că atunci când auzi tic-tac-ul nu te mai poţi concentra foarte bine.

Ce jucători de şah te-au impresionat?
Între partidele de şah de la club, domnul profesor ne mai povesteşte despre partidele jucate de marii campioni. Mie îmi plac Alexandr Alehin şi Capablanca.

Lui Ingrid îi place să citească, iar lecturile ei favorite sunt romanele „Mizerabilii“, de Victor Hugo şi „Amurg“, de Stephenie Meyer. „Am început şi eu să scriu. Mai întâi poezie, dar am abandonat proiectul, iar acum scriu o carte cu subiect supranatural“, spune fetiţa. Îi plac câinii husky şi labrador şi preferă limba română la şcoală.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: